Ardre

SE OCH GÖRA RUNT ARDRE


Området kring Ardre är omtyckt för sina vackra stränder och här bor och arbetar skickliga konsthantverkare av alla de slag. Ljugarn (som är samhället i Ardre) är en av Gotlands äldsta semesterorter som sommargäster besökt sedan början av 1900-talet.  Ljugarn har restauranger, café, affär,museum och en vacker sandstrand.

 

Kultur

Ardre är en socken som domineras av slingrande vägar med gamla gårdar och böljande fält. Ardre har en medeltida kyrka som räknas till en av Gotlands mindre kyrkor. Kyrkan har flera vackra delar bland annat ett krucifix från 1200-talet och en madonnastaty från 1500-talet.

Vid bygdegården finns också en kopia av den runsten som finns i kyrkan. Runstenen berättar en märklig och grym saga om smeden Volund.

Det lilla omtyckta samhället Ljugarn tillhör Ardre socken. Ljugarn är en av de äldsta turistorterna på Gotland. Här finns en hel del trähus bevarade i sekelskiftesstil. I Ljugarn finns 4 små museum. Strandridaregården från 1700-talet och fossil-, strandbygd- och strandbodsmuseum.

Bad

Ardre har en lång fin sandstrand. Till stranden är det ej skyltat, det gör att stranden aldrig känns överbefolkad. Stranden är inte så långgrund, har man mindre barn kan man fortsätta längs med kusten till Östergarn socken och Sandviken (finns skylt). Stranden är välbesökt och mycket långgrund. I Ljugarn finns också en härlig sandstrand med strandcafé.

Sevärdheter

Raukfältet vid Folhammar i utkanten av Ljugarn är väl värd ett besök. Vandra bland raukarna och fantisera om vad de liknar. Här finns också flera grillplatser för de som önskar.

Mullvalds änge är en vacker plats för att ta med fikakorgen, här hittar man många fina växter och lummiga lövträd. Vid änget finns också en tavla som talar om vilka växter ni kan hitta och berättar om hur man använt änget i bygden.

Restaurang och café 

I Ljugarn finns flera restauranger. En av dessa är Smakrike krog som varmt kan rekommenderas. De har en säsongsanpassad meny med hög kvalité. Även arrangör av upplevelseresor som tryffelsafari.

Espegards café och bageri mitt i Ljugarn och har färskt bröd och bakverk.

Ljugarn strandcafé ligger intill stranden med servering av allt från glass till mat. Här finns också en minigolfbana.

Fiskekrogen i Herrviks hamn med härlig uteservering.

Katthammarsvik rökeri ligger mysigt intil havet.

Östergarn café mitt emot kyrkan i den gamla skolan.

Sysnes populära fiskbutik som säljer både färsk och rökt fisk med tillbehör (begränsade öppettider under lågsäsong).

Golf

I Ardre ligger Ljugarns 9-hålsbana. En spännande skogbana med driving range och servering sommartid. På sydöstra Gotland finns både Gumbalde golfbana i Stånga och När Golfbana. Intill strandcafét vid Ljugarn strand finns en minigolfbana.