Se & göra Lummelunda

Sjögrensviken, Lummelunda

SE OCH GÖRA RUNT LUMMELUNDA


Lummelunda är mest känt för sina grottor. Men här kan man också upptäcka de vackra kuststräckorna som både är cykel och promenadvänliga. Närheten till Visby gör att både den gotländska landsbygden och den medeltida staden lätt kan utforskas.

 

Kultur

Lummelunda ligger cirka 13 kilometer norr om Visby längs väg 149. 

Björkume naturreservat omfattar ett närmare 240 hektar stort skogs- och myrområde och sträcker sig från väg 149 ned till stranden mellan Stenkyrkehuk och Burge. Skogen inom reservatet består huvudsakligen av en gles och örtrik tallskog. 

Brucebo Naturreservat är lättillgängligt och innehållsrikt strövområde vid kusten. Genom området har en cirka 2 km lång naturstig anlagts. Området domineras av den höga klintbranten Uppifrån klintkrönet har man fin utsikt över stora delar av reservatet och kusten norrut. Ovanför branten växer gles och lågvuxen tallskog med en, slån och nyponbuskar. Mellan klinten och havet finns också flera små källmyrar. I dessa växer bland annat tätört, sumpnycklar, brudsporre, flugblomster och kärrkniprot. 

Lummelundagrottorna är ett givet utflyktsmål för både gammal och ung. Följ med guiden ner i grottan och 400 miljoner år tillbaka i tiden bland märkliga fossiler och vackra droppstensformationer. Hela turen tar ca 60 minuter, ta med varm jacka. För dig som söker en extra spännande upplevelse kan man förboka en grotttur där du får åka båt, krypa i trånga gångar och vada i vatten och upplev den totala tystnaden i mörkret 500 meter in i grottan. Till de yngsta grottbesökarna rekomenderar vi den populära Knattegrottan (förboka för garanterad plats) där vi besöker grottans mynning. Här får barnen hjälm och en egen ficklampa att lysa med för att upptäcka fossil och småkryp som lever i grottan. Det sägs att det ska finnas en skatt där...

Runt Lummelundagrottorna finns en fantastisk natur med två fina naturstigar. Vandra ovanför grottsystemen på den geologiska naturstigen med strålande utsikt över Östersjön. Bruksparkens naturstig tar dig genom en unik vegitation där vattnet har sin väg ut mot havet. Vid grottorna finns även flera utställningar, klättervägg och souvenirbutik och café. Besök Sjögrensviken och se minnesstenen till minne av Sven Sjögren.

Runt Själsö fiskeläge och hamn finns fina promenadvägar utmed havet med möjlighet till badstopp. I hamnen bedrivs idag fritidsfiske. 

Lickershamn är ett populärt bad-, båt- och friluftsområde med ett gammalt fiskeläge. Här badar man i hamnen, vid sandstranden norr om hamnen eller vid klapperstensstranden mot rauken Jungfrun söder om hamnen. Rauken Jungfrun är Gotlands högsta rauk, elva meter över marken. Vid Lickershamn finns även restaurang/café och en liten fiskaffär med färsk och rökt fisk.

Aktiviteter 

På Mix Ranch i Stenkyrka finns mycket att göra för både stora och små. Här kan man bland annat tävla i mångkamp, spela fotbollsgolf, testa bullriding, bada i lekparkens uppvärmda pooler, snickra och köra trampbil. Även servering med fullständiga rättigheter.

Bad 

Är man i Lummelunda är det aldrig långt till havet. Närmaste badstrand är Brissund, en härlig liten sandstrand. Intill stranden ligger Brissunds fiskeläge.

Restaurang och café

Efter en härligt dopp i havet vid Brissund kan man fortsätta till Krusmyntagården en underbar gotländsk örtagård med egen restaurang och café. Här kan man ta en tur i örtagården, handla gotländska produkter och njuta av en drink i solnedgången eller fylla på energin med mat och kaffe. Sommartid helgrillat lamm. 

Lummelundagrottorna café och restaurang. 

Nya Masters krog och Salthamnfabriken öppna sommartid.

Mejeriet i Stenyrka serverar fräsch och vällagad mat i en avslappnad miljö.

Lickershamnskrogen är en sommarkrog med lunch och à la carte.

Mix Ranch i Stenkyrka. Restaurang med fullständiga rättigheter.