Se och göra Ire

SE OCH GÖRA RUNT IRE


Ihre ligger i Hangvar socken cirka 3 mil från Visby. Ihre ligger vackert beläget vid havet med många vackra naturområden runt omkring. På Häftings gård i Hangvar tillverkas fårost i gårdens egna mejeri som sedan säljs till restauranger runt hela ön.

 

Natur

Hall-Hangvar naturreservat upptas till den helt övervägande delen av tallskog. Trots att stora delar av reservatet ger ett kargt intryck, kan man här träffa på ett flertal ovanliga växter, bl.a. orkidéer som röd skogslilja, salepsrot, alpnycklar, sumpnycklar och gulyxne, strandkål, brun ögontröst (i källkärren), svärdskrissla och gotlandssolvända. Mellan den norra delen av Irevik och Häftingsklint reser sig en brant, upp till 30 m hög klint alldeles innanför stranden.

Sigsarve ligger i den södra delen av naturreservatet och är en klappersensstrand, täckt av runda stenar i olika storlekar. En vacker plats att besöka särskilt i juni när blåelden blommar.

Utsikten från klinten Hallshuk slår det mesta. Klinten är en del av ett stort naturreservat mellan Ihreviken och Kappelshamn. Här kan man promenera med vidunderlig utsikt över havet. Från klintkanten stupar det brant 25 meter ner mot en stenstrand och Hallshuks pittoreska gamla fiskeläge.

Bad

Ihreviken en blandning av ren stenstrand, sandstrand, klippstrand till blandstrand beroende på vilken del av stranden ni besöker med underbar natur. Oftats mycket lugnare än på andra gotländska sandstränder. En vacker badplats för stora som små. Precis vid stranden finns även en restaurang med härlig uteplats.

Kappelshamnsviken är ett litet lugnt familjebad som nästan aldrig blir trångt. Blandad strand med sand, gräs och sten. 300 meter från stranden finns restaurang.

Ihre gård För den som tröttnat på stranden finns det möjlighet till poolbad på Ihre gård. På gården finns möjlighet att klappa djur, turridning och café.

Sevärdheter 

Gotland ring I ett av kalkbrotten vid Storugns på norra Gotland ligger Gotland Ring, en racingbana vars första del invigdes år 2003. Här arrangeras allt från stora publika tävlingar till företagsevents, tekniktester, kurser och allmänhetens körning.

Elinghem ödekyrka ligger vackert belägen i ett gotlandsänge. Ödekyrkan är ruinen efter Elinghems gamla sockenkyrka, byggd på 1200-talet men senare övergiven, troligen under 1600-talet. Sommartid hålls gudstjänster och konserter i kyrkoruinen, som också är en mycket populär plats för bröllop.

File Hajdar är Gotlands största hällmarksområde. File hajdar är ett populärt utflyktsmål för botaniskt intresserade. Här hittar man bland annat Nordens största förekomst av nipsippa (blommar maj-april) och den sällsynta gotlandssolvändan (blommar soliga dagar i juni-juli).

Jungfrun heter Gotlands högsta rauk, som sträcker sig hela 27 meter över havet. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet. Sägnen dramatiseras varje sommar i det så kallade Jungfruspelet, ett skådespel som ges i solnedgången på Lickershamns strand. 

Restaurang och café 

Ihrebaden restaurang en liten mysig restaurang belägen precis vid havet med en underbar utsikt ut över horisonten.

Maven restaurang ligger i Kappelshamn c:a 7 km från Ihreviken. Här kan du avnjuta brunch, middag eller bara en kopp kaffe. Allt på menyn går utmärkt att ta med som take away.

Ihre gård är en gammal gård med anor från 1700-talet som drivs ekologist med ett familjejordbruk. På gården kan man klapp djur, rida, spela tennis, boule och bada i pool. Sommartid lammgrillningskvällar och café. På gården finns även en butik med försäljning av lammskinn och annat gotländskt hantverk.