Bondestugan i Fröjel

SE OCH GÖRA RUNT FRÖJEL


Västra Gotland domineras av utsikten mot Karlsöarna. Fröjel är en gammal kultursocken med många fornlämningar. Här finns också den omtyckta stranden Sandhamn och den vackra Ekstakusten nära. Djupviks restaurang är också väl värd ett besök.

 

Kultur

Fröjels kyrka är nog en av de vackrast belägna på Gotland, där den ligger på höjdsträckningen alldeles invid väg 140 med utblick över Östersjön och Karlsöarna.

Mulde naturreservat ligger öster om väg 140. Här finns Gotlands troligen rikaste förekomst av den ovanliga orkidén stor skogslilja, även kallad storsyssla. Röd skogslilja hör också till sevärdheterna här. Reservatet besökes lämpligast i början av sommaren.

Mallgårds källmyr ligger på gränsen till Levide och den stora russparken. I myren växer flera sällsynta arter som t ex svarthö, brun ögontröst, sumpnycklar och luktsporre. Genom att russen betar och trampar runt i myren garanteras den rika växtligheten.

Fiskeläget Valbybodar ligger längst ner på vägen förbi Bondestugan, på lagom promenadavstånd. Det är ett ålderdomligt fiskeläge med ett 20-tal bodar. Nuförtiden används de flesta stugorna för fritidsändamål, och sommartid är det nog fler som tar sig ett dopp från bryggan än som ger sig ut och fiskar.

Bad

Badstranden vid Gustavs är en drygt kilometerlång sandstrand som sträcker sig ända bort till Sandhamn. Långgrund och barnvänlig badvik som man tar sig till från nerfarten till Sandhamn, eller fortsätt förbi Bondestugan och sväng vänster, se skylt sommargård och fortsätt förbi baptisternas ungdomsgård vid Gustavs ner mot stranden och parkeringen.

I Sandhamn strax norr om Djupviks fiskeläge finns en lång och fin sandstrand. Från Sandhamn kan man köra längs med den härliga Ekstakusten med fantastisk utsikt över Karlsöarna. Längs med vägen finns massor med fina platser lämpliga för picknicken. Här kan man njuta av solnedgången och den friska havsluften.

Sevärdheter

Skeppssättningen vid Gannarve ligger med utsikt över Karlsöarna och är en av de vackraste skeppssättningarna
på Gotland. Stenarna restes som mäktiga gravmonument redan på yngre bronsåldern.

Från utsiktplatsen Haugklintar har man den bästa utsikten över Fröjels hela strandlinje, Gannarveviken och Karlsöarna där utanför. Ta gärna med kikaren, en utflyktskorg och en filt, men sitt inte för nära kanten. Haugklintar ligger vid väg 140. Från rastplatsen några hundra meter norr om Fröjel kyrka, går man tvärs över vägen och följer sedan den stig som börjar där. Håll vänster direkt i första stigskälet efter 50 meter, följ sedan den väl upptrampade stigen ytterligare 300 meter och du är framme vid utsiktvyerna!

Besöksplats Fröjel ligger i den nedlagda skolan helt nära kyrkan. Besöksplatsen tillkom för att på lämpligt sätt kunna ta vara på intresset från alla besökare, som under slutet av 90-talet sökte sig till de under flera år pågående arkeologiska utgrävningarna i området väster om kyrkan. De arkeologiska undersökningarna är nu avslutade, men mycket av vad som framkom vid utgrävningarna redovisas i boken "Lär känna Fröjel - en socken på Gotland".

På besöksplats Fröjel kan man bland annat köpa aktuell litteratur, smyckekopior och gotländskt hantverk och dessutom studera den fotoutställning med årligen varierade Gotlandsteman, som under senare år ersatt de tidigare utställningarna med dess arkeologiska och historiska förtecken. Här kan man också läsa sina e-mail på cafét eller koppIa av i den lummiga trädgården med havsutsikt över en kopp kaffe med hembakat bröd eller en svalkande läsk eller glass. Vägbeskrivning: Följ väg 140 söderut till och just förbi Klintehamn och fortsätt mot Fidenäs (fortfarande väg 140). Efter ca 7 km visar skyltning (”Info-Center” och ”Café”) in på gamla vägslingan väster om kyrkan till besöksplatsen några hundra meter längre fram.

Restaurang och café 

Djupvik Hotell är en hotell- och restauranganläggningen som ligger med utsikt över det lilla fiskeläget och Karlsöarna. Från uteserveringen har man en underbar utsiktöver havet. Anläggningen har öppet året runt och är väl värd ett besök. Det finns få ställen som kan matcha Djupvik i kategorin fika deluxe.

Fröjel Resort är en hotell- och restauranganläggning nära Sandhamn som även har inomhuspool, gym och spa.
Här kan allmänheten njuta av god mat och träning, spa och bad hela året.