Tofta

SE OCH GÖRA RUNT TOFTA


Tofta är väl mest känt för sin populära sandstrand som alla någon gång vill besöka när man är på Gotland. Men här finns också flera restauranger och fina naturområden att upptäcka. Ett besök till den vackra Ekstakusten rekommenderar vi och Karlsöarna lockar med vacker och säregen natur.

 

Kultur

Gnisvärds fiskeläge
Gnisvärd har en lång fisketradition. Här fanns en hamn redan på vikingatiden, men det fiskeläge vi ser i dag ligger något mer söderut och består främst av fiskebodar byggda på 1900-talet. Här finns också ett kapell från 1830-talet.

I Gnisvärd finns Gotlands största bevarade skeppssättning, en bronsåldersgrav i form av ett skepp. Graven är 45 meter lång och uppbyggd av stora stenar. Går man över vägen hittar man ytterligare en grav, som faktiskt är ännu äldre. Det är en så kallad dös från stenåldern, en gravkammare som byggts av stora stenblock.

Gullinmuseet
Sommaren 2011 invigdes det nya Gullinmuseet i Sanda stationshus, där Lars Gullin föddes 1928. Lars Gullin kom att bli en av de stora nydanarna i den svenska jazzmusiken och en av våra mest kända svenska jazzmusiker internationellt. Lars Gullin avled 1976, men hans musik lever vidare och engagerar än idag. I museet, som drivs av Sanda hembygdsmuseum, visas en utställning om hans liv och hans musik. Museet håller öppet varje dag under hela sommaren.

Bad

Tofta strand
Västra Gotlands bästa sandstrand. Här finns glasskiosker, utomhuspool, restaurang, camping och strax söder om badstranden vattensport med windsurfing. En av Gotlands mest kända badstränder.

Gnisvärd
Vid Tofta strands nordligaste del ligger Gnisvärds fiskeläge. Här kan man välja mellan att bada från sandstranden eller mot avgift i den tempererade poolen vid Strandbacka Stugby. Vid Strandbacka finns också en kiosk och ett sommarcafé.

Sevärdheter

Ekstakusten
Från Djupvik i norr till Hammarudden i söder sträcker sig Ekstakustens naturreservat, av många ansedd som en av de vackraste platserna på Gotland. Kuststräckan präglas av klappersten och längre in mot land växer en strandskog med barrträd som tuktats hårt av blåst och saltstänk.

Under en promenad längs stranden passerar man två vackra fiskelägen: Djupvik och Kronvall. Från Ekstakusten har man också fin utsikt över Stora och Lilla Karlsö.

Paviken
Den grunda sjön Paviken i Västergarn är en av Gotlands fågelrikaste sjöar. I naturreservatet häckar bland annat skäggdopping, rördrom, knölsvan, grågås, snatterand, skedand, årta, brun kärrhök, trana, sothöna och vattenrall. Gråhäger, storskarv och olika tärnor är andra fågelarter som man brukar kunna få syn på här. Totalt har mer än 240 fågelarter observerats i området. Fåglarna kan bland annat beskådas från något av naturreservatets två fågeltorn.

Paviken är också en populär fiskesjö (totalt fiskeförbud råder dock mars-juli). Fiskekort krävs.

Kronholmen
I Västergarn ligger Visby Golfklubbs nyligen ombyggda 18-hålsbana, designad av Ryder Cup-spelaren Pierre Fulke. Banan, som nyinvigdes våren 2009, håller hög standard och är inrymd i vacker miljö. Numera ser man havet från varje hål på banan. I anslutning till golfbanan finns kiosk, golfshop och restaurang.

Kovik - museum & kite surfing
Koviks fiskeläge i Sanda var ett av Gotlands många aktiva fiskelägen där det bedrevs kustfiske, ofta som komplement till jordbruk. I dag är det förvandlat till ett fiskerimuseum där båtar, fiskebodar och fiskeredskap samlats in från hela Gotland. En av eldsjälarna i tillkomsten av museet var konstnären och "Korumpianen" Erik Olsson. Det finns även ett litet kapell; "Till minne av de Gotlandsfiskare som för sin magra bärgning fick offra sitt liv och nu vila i havet".

Vid Kovik håller oftast Gotlands kite surfare till, sommartid hålls kurser i Kite Surfing.

Russparken på Lojsta hed
Gotlandsrusset är vår enda inhemska hästras, och den har funnits på Gotland sedan urminnes tider. Ursprungligen levde den i halvvilt tillstånd, men med införandet av skiftet på 1860-talet blev de kringströvande russens utrymme mer begränsat. Russtammen krympte i oroväckande takt. Tack vare en donation från ett stuteri fick Gotlands läns hushållningssällskap ett tiotal djur som släpptes på inhängnade marker på Lojsta hed. Dessa djur utgör grunden till dagens russtam i Lojsta.

Den viltgående russflocken på Lojsta hed består numera av ett 80-tal individer, som i slutet av juli varje år samlas in och visas upp och bedöms under en populär premiering. Efter genomförd premiering släpps de ut i hösthagen, där de går till och med 1 november då de flyttas över till sin vinterhage. Alla hingstföl som föds i flocken och de flesta stoföl säljs. Några stoföl får gå kvar i flocken som ersättning när gamla ston dör.

Stora Karlsö
Utanför Gotlands västra kust ligger Stora Karlsö. Hela ön är ett naturreservat som bjuder på många speciella upplevelser. Ön är kanske mest känd för sitt rika fågelliv och sina orkidéängar. Till Stora Karlsö reser man med båt från Klintehamn. Man kan antingen göra en dagsutflykt eller bo över på vandrarhem, i stuga eller i fyrbyn.

Restaurang och café 

Kronholmens restaurang: ligger alldeles vid strandkanten med en hänförande utsikt över Kronholmens Utholme och Karlsöarna. Restaurangen med fullständiga rättigheter.

Toftagården:En liten bit från Tofta strand ligger Toftagården med en mysig matsal och en stor trädgård med uteservering för varma kvällar. Köket erbjuder en spännande variation som bygger på öns egna råvaror.

I Tofta och Gnisvärd finns flera caféer, Berså butik & café ligger närmast Bondestugan. Tofta Strandbageri är cafeét och bageriet med servering och ett eget stenugnsbageri där vi bakar vårt eget surdegsbröd.