Bondestugorna i När

SE OCH GÖRA RUNT NÄR


När är en livaktig socken med bla egen utomhusscen, golfbana, restaurang och affär. Här finns många pittoreska små fiskelägen och den vackra naturen inbjuder till cykelturer och promenader. Runt Närsån trivs fåglar och växter och området kring När fyr som mest liknar en afrikansk savann är ett "måste" besök för alla gäster.

 

Kultur

Natur- och kulturstig som kallas Linnéstigen och startar vid församlingshemmet. Längs kulturstigen finns information om ett femtiotal växter uppsatta på skyltar. Stigen är indelad i tre etapper som tillsammans är fem och en halv kilometer. En varierande och upplevelserik vandring som bjuder på kunskap om såväl växter som kultur och fornminnen. Vindskydd och grillplats finns vid Dambron. Picknickbord finns på några ställen längs stigen. Östkustleden invigdes sommaren 2020 och sträcker sig från Anga till Närsholmen, en sträcka på ca 8 mil. Leden går längs kusten i naturskön terräng. Ostkustleden.se

När kyrka är en vacker gotländsk kyrka med inredning från 1600-talet.

Närsakar skapades 2004 med stora ideella insatser av bygdens folk. På en fantastiskt vacker plats vid Närsåns mynning ligger denna utomhusscen. Som åskådare ser man ut över havet med Laus holmar och Ljugarn vid horisontens rand. Närsakar är platsen för teater och musikarrangemang sommartid.

Sugen på film - I Närs bygdegård anordnas bio sommartid.

Bad

Herta är en skön sandstrand dit du lugnt kan ta med barnen, långgrunt med lekplats. Vid kiosken kan du köpa korv med mera. Intill stranden ligger det gamla fiskeläget väl värt ett besök.

Sevärdheter

Närsholmen är en vacker halvö med säreget savannliknande landskap som hålls öppet av betande djur. Här finns gott om sällsynta djur och växter att beskåda, liksom en vacker fyrplats. Närsholmens fågelreservat erbjuder många möjligheter till fågelskådning. Ca 45 fågelarter häckar inom området.

Kapellet fiskeläge fanns redan på Närs karta 1701. Det var ett av de mest betydande fiskelägena i När, då bönderna kombinerade jordbruk med fiske. I När finns flera vackra gamla välvårdade fiskelägen som är väl värt ett besök.

Restaurang och café

Restaurang Fransan, När Golfklubb, serverar på dagtid, dagens rätt och enklare rätter. Även a la carte och gotländska specialiteter. Fullständiga rättigheter. Här finns även mat för avhämtning.

Idrott

På idrottsplatsen, som ligger mitt i Närs socken bredvid kyrkan, finns gym och tennisbana. Nytt för år 2021 är att det nu även finns två padelbanor och en lekplats för barnen. Narif.se

Golf

Vackert belägen 18-håls golfbana mitt i socknen med havsutsikt. Helt naturliga fairways med de äldsta hålen i en gammal hästhage.

Galleri

Det vimlar av små gallerier och butiker runt om i När, här finns en chokladtillverkare där man kan köpa det mesta i choklad väg.