Sandviken

SE OCH GÖRA RUNT GAMMELGARN


Östra Gotland är känt för sin vackra natur och att många skickliga konsthantverkare har bosatt sig här. Här finns också flera bra restauranger, caféer, fiskrökerier och 3 golfbanor. Alla hittar sina favoriter på "Östergarnslandet".

 

Kultur och natur

Östergarnslandet har vacker natur, fina badstränder, bra restauranger, konst och hantverk samt flera underbara medeltida kyrkor.

Kastalen vid Gammelgarn kyrka är ett gammalt väl bevarat försvarstorn från 1100-talet som renoverats. I Kastalen kan man se olika utställningar och få veta mer om socknens historia.

Danbo naturreservat ligger vackert belägen mellan Sjaustru och Grynge. Skogsklädda sanddyner och öppna sandgräshedar öppnar sig här mot havet. Den gamla skogen har fått stå orörd sedan 1920-talet och har utvecklats till en naturskog.

Naturresrevatet Herrgårdsklint i Gammelgarn har en av Gotlands intressantaste fornborgar och mycket fin utsikt. Området speciella geologi med klintbranter och dalar gör det särskilt intressant. I området finns blland annat den mycket sällsynta dvärgbusken gulkronill som Linné till sin stora häpnad upptäckte på Torsburgen under sin gotländska resa. Länsstyrelsen har en förhoppning om att så småningom kunna anlägga en vandringsled från Herrgårdsklint till Torsburgen där besökare ska kunna uppleva storslagen natur med många olika typer av skog.

Östkustleden är en vandringsled som sträcker sig utefter den vackra kusten på östra Gotland, från Anga prästänge i norr till Närsholm i söder. Leden binder ihop 8 socknar och passerar genom 8 naturreservat. I dag är leden 78 km lång och därmed Gotlands längsta vandringsled, men planer finns redan på att bygga vidare, till nya spännande miljöer.

Bad

På östkusten finns det många vackra stränder. En av dessa är Sjaustru, en vacker sandstrand som har plats för de flesta. Här känns det aldrig överbefolkat.

En annan vacker strand är Gryngsvik som ligger intill en av Gotland mest välbevarade fiskeläge Grynge. Ett 20-tal fiskebodar från 1700-1800-talet ligger här tätt på rad.

Den mest populära stranden på östkusten är Sandviken. Stranden är välbesökt och mycket långgrund. Intill stranden finns café. Fortsätter man längs med stranden och havet  kommer man till Sysne udd. Här ligger en av Gotlands få fiskaffärer där man kan köpa nyfångad färsk och rökt fisk (begränsade öppetider under lågsäsong). I fiskaffären säljer de även glass och andra gotländska produkter. Ta en fika eller lunch vid Sysne  där man har en fantastisk utsikt över havet och stranden.

Fortsätt sen till fots eller på cykel längs den ringlande grusvägen vid havet och njut av den vackra naturen. Så småningom kommer man Herrviks hamn. Herrvik ligger precis intill naturreservatet Grogarn med den 30 meter höga klinten Grogarnshuvud som bjuder på en magnifik utsikt över Östergarnslandet, norrut mot Slite och österut mot Östergarns Holme.

Man kan också ta sig till naturreservatet Grogarn från Katthammarsvik, fortsätt då från hamnen i Katthammarsvik på en grusväg skyltad Grogarnsberget österut. Efter knappt 2 km når man reservatet och möts av en färist (lamm-bro) och en brant uppförsbacke. 500 meter längre fram finns en parkeringsplats och en informationsskylt om naturreservatet, en utmärkt startpunkt för vandringar i området.

Restaurang och café

Cirka 6 km från Gammelgarn ligger Katthammarsvik med livsmedelsaffär Tempo, Katthammarsviks fiskrökeri och restaurang, Ingelas Krukmakeri, Hantverkshuset m.m. Mitt emot Östergarn kyrka finns Café Skolhuset i den gamla skolan. Här serveras både lunch och fika. För övrigt finns det också tandläkare och andra företag i den fd skolan. Vid Östergarns kyrka finns en vacker minneslund som är byggd av sten som en stor båt.

I Herrvik finns restaurang Hamnkrogen samt några muséer m.m. Gjutjärn pub och restaurang finns i Sandvikens Strandby. Café finns i Café Skolhuset Östergarn och Sandvikens Strandby.

1 mil från stugorna ligger den charmiga Krakas Krog i Kräklingbo socken som prisas i White guide. Här severas mat med högkvalité ofta med närproducerade produkter. I Ljugarn c:a 1,5 mil från Gammelgarn finns flera restauranger. I Ljugarn c:a 1,5 mil från Gammelgarn finns flera restauranger bl.a. Smakrike Krog. Livsmedelsaffärer finns i Katthammarsvik och Ljugarn.