Bunge

SE OCH GÖRA RUNT BUNGE


 

Natur

I Bungeområdet är man alltid nära havet. Här finns många fina stränder där man kan vandra och ta med utflyktskorgen till. Besök gärna gårdsbutiken vid kyrkan. Här kan man köpa bröd, gotländska marmelader och sylt. Det finns också en hel del lammprodukter till försäljning. Bunge är beläget nära Fårö och färjeläget ligger bara några km bort.

Kultur

Bunge museum ligger nära kyrkan. Här kan ni se hur man levde förr i gamla gotländska gårdar från 1600,1700 och 1800-talet. Museiområdet består av c:a 7 ha dit ett drygt 70-tal byggnader har flyttats. Här finns bland annat Laikstuen (lekstugan) för alla som vill hitta på något roligt: Här kan du pröva ”herre på stang”, ”rövkrok”, ”drägä hank”, kasta varpa, störta stang samt bygga ett litet bulhus, gå på styltor, rulla tunnband, spela kubb med mera.

Bungemuseet är en ideell förening och det frivilliga arbetet har utgjort en betydande del av museets verksamhet. Sommarens många programpunkter skulle inte gå att genomföra utan alla dem som ställer upp för museet utan ersättning vare sig det gäller teater eller bränning av tjära, kol eller kalk.

Bunge skolmuseum består av två lärosalar som visar folkskolans utveckling från 1840-talets skola, där de yngsta barnen fick lära sig att skriva och räkna med hjälp av sandbänk och räknestavar. Den andra större salen visar 1910-talets skola under den tid Theodor Erlandsson var lärare där.

Bad

Blå Lagunen är en härlig oas på stenkusten som ligger i ett av de större kalkbrotten i Ar. Längs med slingrande grusvägar tar vägen en fram till Gotlands svar på Blå Lagunen, ett vattenfyllt kalkbrott där man bada i turkosblått vatten. Ta gärna med picknickkorg eftersom det är långt till närmaste affär.

Sudersand på Fårö har utsett till en av världens bästa stränder. Stranden är flera kilometer lång och helt vänd mot söder. Det känns som att solen alltid ligger rakt över det glittrande havet.

Ekeviken på Fårö är en härlig strand som ligger på den norra delen.

Sevärdheter

Bungenäs är en halvö sydost om Fårösund som under många år varit stängd för allmänheten. Marken är på sina håll starkt påverkad av kalkbrytning och militärverksamhet. Nu har halvön öppnats upp som ett fantastiskt utflyktsmål. Vid den stängda grinden får man ställa bilen och istället låna militärcyklar gratis så man kan cykla runt området och ta sig bort till det nyöppnade fiket i den gamla nedlagda affären.

Digerhuvud på Fårö är ett flera kilometer långt raukområde/naturreservat och Gotlands största raukfält.

Langhammars på Fårö är ett mäktigt naturreservat med imponerande raukar. Helgumannen, Fårös bäst bevarade fiskeläge som under 1700-talet var Fårös mest betydande. Under vår tid är det Fårös mest fotograferade objekt.

Ulla Hau på Fårö är ett häftigt naturreservat med flygsand. Här har vinden format landskapet i över 200 år.

Restaurang och café

Fårösunds fästning är i ett superdesignat hotell i en bunkerlik, grå fästning från krimkrigets dagar. I restaurangen serveras mat av hög kvalité i en harmonisk kombination.

Café Maffen i Fårösund: Året runt öppet café, man kan gå in på deras facebook sida för aktuell info.

På Fårö finns flera café och restauranger bla Sylvis döttrar, Ebbas mat & kafé, Friggars krog, Vinors krog, Sudersand badrestaurang med flera.